V měsíci květnu BALÍKOVNA NA ADRESU pouze za 30,-Kč :)

"Přírodní glycerinová mýdla" je často oxymorón - MÝTUS 23

Určitě už jste někdy v životě narazili na průsvitné až průhledné mýdlo hezké barvy a vůně. Možná mělo i nějaký krásný tvar (květiny, postavy nebo oválek s nápisem). Na trzích jich vídám hodně a ještě více na různých handmade facebookových skupinách. U všech je bez vyjímky uvedeno, že jsou to přírodní mýdla "s levandulí", "s bambuckým máslem" atd. No, pojďme se na to zaručeně přírodní mýdlo podívat trochu zblízka...

GLYCEROL

Glycerol, známý také jako glycerin, je jednoduchý tříatomový alkohol s chemickým vzorcem C3H8O3. Je hojně využívaný v kosmetickém průmyslu jako levný humektant - zvlhčovadlo. Důležité je ale sledovat jeho množství ve výsledném produktu - pokud kolem sebe nemá dostatek vlhkosti, ve vyšších koncentracích jí bere z pokožky a tím jí vysušuje a zrychluje její stárnutí

Glycerin, nebo také glycerol, má širokou škálu využití i v jiných průmyslových odvětvích. Glycerin je důležitou surovinou pro výrobu různých chemikálií, jako jsou alkydové pryskyřice, plastifikátory, rozpouštědla atd. Dále se používá jako součást výroby nitroglycerinu, který je hlavní složkou dynamitu a například slouží jako antifriz ve chladícím systému motoru nebo jako součást brzdových kapalin.

V současnosti je většina komerčního glycerinu vyráběna jako vedlejší produkt během výroby biodieselu nebo zmýdelnění tuků a olejů. Což je sice onen pověstný "přírodní" nebo také "rostlinný" glycerin. Bohužel i toto má svou stinnou stránku - největší výtěžnost je z palmového oleje (který všichni víme proč nekupujeme) a nebo z řepkového při výrobě biodieselu. Ani žlutá pole, ani méně pralesů nikdo z nás asi nechce. A to je ta lepší varianta, ten nepřírodní se vyrábí z ropy.

Navíc je glycerin alhokol. A ten by na kůži pravidelně ve větším množství přicházet neměl. Alkoholy obecně otevírají pokožku, což znamená, že se díky nim účinné látky rychleji vstřebají. Nikdo Vám už ale neřekne, že se kůže samozřejmě ihned "nezavře". Dovnitř tedy pronikají i ty nežádoucí látky. Ven potom ty, které určitě ven nechceme... Není to nijak markantní, ale zanedbatelné taky ne.

 2

 

GLYCERINOVÉ HMOTY

Tak a teď jsme u té samotné mňamky. Drtivá většina mýdlových hmot na trhu (ze kterých se vyrábí ty "přírodní" mýdla - fuj, už mi to nejde ani napsat :)) obsahují poměrně vysoké procento SLS. Sodium lauryl sulfát je velmi levný a silný tenzid - pěnidlo. Například ECOCERT už dávno zakázal jeho použití pro jimi certifikovanou kosmetiku. A měli by to udělat všichni. Níže jen pár příkladů jeho benefitů:

  • Dráždění kůže: SLS může u citlivých jedinců vyvolat dráždění kůže a sliznic. Při dlouhodobém použití nebo při vysokých koncentracích může SLS způsobit zarudnutí, svědění a podráždění pokožky.
  • Poškození bariérových funkcí pokožky: Sodium lauryl sulfát může narušit lipidovou vrstvu pokožky, což oslabuje její ochranné funkce a zvyšuje pravděpodobnost infekcí nebo alergických reakcí.
  • Negativní dopad na vlasy: SLS může při častém mytí odstraňovat příliš mnoho přirozených olejů z vlasů, což vede k suchým, poškozeným a lámavým vlasům. To také zvyšuje riziko podráždění pokožky hlavy.
  • Potenciální toxicita pro některé orgány: Některé studie naznačují, že SLS může být mírně toxický pro některé orgány, jako jsou játra nebo ledviny, zejména při dlouhodobém použití nebo vyšších koncentracích.
  • Environmentální dopady: Sodium lauryl sulfát je obtížně biologicky rozložitelný a může se hromadit ve vodních ekosystémech. Jeho toxicita pro vodní organismy byla prokázána ve studiích na rybách, korýších a řasách. 

Krása, že? Ty lepší mýdlové hmoty obsahují místo sodium lauryl sulfátu - sodium laureth sulfát. Což je taková jeho o něco méně strašidelná sestra. Hlavní riziko tu vidím ve vyvážení receptury výsledného mýdla. Pěnidlo (tedy odmašťovač) musí být na gram vyvážený přidaným tukům. Pak bude mýdlo umývat ale nebude vysušovat. Zjednodušeně - moc pěnidla = vysušená a poškozená kůže, moc olejů = nepění to. Tahle alchymie je na počkání hodna studovaného chemika. Já jsem u mých receptů strávila celkem asi 6 měsíců počítáním, sháněním informací a zkoušením, než jsem ten poměr našla. Nechci nikoho podceňovat, ale paní v Handmade skupině nevypadá, že by si dala ani 1/10 práce.

 3

GLYCERINOVÉ MÝDLO

Tak tuhle krásu z glycerinu s pěnidlem ostrým jako břitva vezme do ruky paní výrobkyně (samozřejmě bez vzdělání a jakékoliv certifikace), rozehřeje v rendlíku pět průhledných kostiček hmoty, kápne do toho barvivo kdovízčeho, tři kapky levandulového oleje (při troše štěstí opravdu přírodní esenci), vhodí dvě sušené snítky levandule ze zahrádky... a máme přírodní levandulové mýdlo.

Jako mýdlařka vyrábějící mýdla z panenských olejů, zrajících 3 měsíce na dubových prknech tady prostě umírám. Dávám vždycky veškerou energii své momentální existence do pokynu "Mlč, ať si každý dělá, co chce!!" Ale bolí to, lidi...

 

Na co si tedy dát pozor?

  • Pokud máte citlivou kůži, alergie, atopický ekzém nebo lupenku, glycerinový mýdla určitě vynechte
  • V žádném případě bych je osobně nedávala dětem, ani se s nimi nemyla v těhotenství (na kůži jsou v tomto období velké nároky, tohle by jí asi moc neprospělo)
  • Opravdu přírodní mýdlo nebude nikdy průhledné ani průsvitné (to prostě s mýdly z olejů není možné), v přírodě je průhledná jen voda a vzduch a z nich mýdlo nevyrobíte
  • Zkušená mýdlařka nebo výrobce do svých přírodních mýdel nebude pravděpodobně dávat umělé vůně a parfémy - pokud tedy mýdlo voní jako vodní meloun, čokoláda, vanilka, kokos, hruška, mořský vánek (nejde vydestilovat) nebo růže, jasmín, frézie atd. (velmi vzácné esence s hodnotou stovek korun za 1 mililitr - takže místo nich stejně vonící parfém) asi nebude přírodní a tedy bude pravděpodobně z glycerinové hmoty
  • Napovědět Vám můžou také velmi jasné barvy - skutečně přírodní jemná mýdla obsahují také výhradně přírodní barviva a stěží lze dosáhnout jasných ostrých světlých barev

4

Tak snad mi odpustíte, že jsem se tu tak vyvětnila. Už mám z těch melounových mýdel ve tvaru kočičky zlé sny :).

 

Zdravé umývání a nezničené kůži zdar.

Vaše Lenka