V měsíci květnu BALÍKOVNA NA ADRESU pouze za 30,-Kč :)

Jak se o kameny starat

Tak jste si "ten svůj" pořídili domů. A protože všechny kameny děláme s láskou a péčí, věříme, že i Vy k nim máte nebo budete mít nějakým způsobem vztah. Přeci jen to není sériová výroba. Doma na polici nebo komodě se Vám vyjímá věc vytvořená rukama. Stejnou nemá nikdo jiný na světě. Známe každý milimetr každého kamene. Ne formy, ale každého jednoho kamene. Kdyby bylo na nás, dávaly bysme jim jména. :)

Možná teď dumáte, jak se o kamen starat, aby Vám vydržel roky, možná desetiletí. Dovolte nám tedy níže pár tipů:

Na kámen kapejte pouze přírodní esence
Umělé vonné oleje jsou fajn, mají příjemné aroma, ale nejen že nemají žádné aromaterapeutické účinky, hlavně bývají z umělých přísad. Pravé esence a silice jsou z chemického hlediska alkoholy, zato umělé vůně bývají olejové. Je tedy možné, že po použití nepřírodních vůní Vám na kameni zůstanou mapy a skvrny. Alkohol se totiž odpaří celý, olej pouze vyschne a zanechá po sobě zbytkové skvrny.

Jak poznat kvalitní esence? Můžete se podívat na článek: Esenciální oleje - Jak vybrat ten správný

 

Změna vůně
Pokud k Vám kámen dorazil s vůní, která Vám nevyhovuje nebo jste se v průběhu používání rozhodli vůni zásadně změnit a stávající a nová vůně spolu dohromady moc neladí (například ze skořice na levanduli), můžete z kamenu zbytek nežádoucí esence dostat pryč. Stačí kámen položit přes noc na topení, nechat pár hodin na slunci, položit do vychládající trouby. Prostě vystavit kamen zdroji přiměřeného tepla. Esence jsou alkoholy, s vyšším teplotou se tedy rychleji odpaří. Poté kámen opláchněte proudem čisté vody a můžete nakapat novou esenci.

Pokud je starší esence vytrvalejší (skořice, cedr...), kámen na pár minut namočte a poté dejte na zdroj tepla. V případě potřeby opakujte do úplného vypaření staré vůně. 

Pokud by ani to nezabralo, můžete po výše popsaném čištění použít nějakou "přechodovou esenci". V případě naší skořice a levandule by byl vhodný prostředník pomeranč. Pokud byste potřebovali vymyslet přechodovou esenci z Vašich vybraných vůní, kontaktujte nás, určitě něco vymyslíme.

 

Kámen lze umývat a čistit
V bytě nebo kanceláři se na kameny bude více či méně prášit, v kuchyni si může kámen zase pořídit jemný povlak z páry od vaření, na toaletě ho budete chtít občas vydesinfikovat.

Naše aroma kameny snesou vodu bez úhony. Pokud nemáte malovanou verzi, můžete na ně vzít i kuchyňský kartáček, malované a zlacené raději jen oplachujte. To samé platí o delším namáčení - nemalované můžete nechat dva dny stát ve vodě a po vyschnutí budou stejné barvy i tvaru. Těm malovaným by se pravděpodobně odmočil nátěr, přestože používáme oplachuvzdorné barvy. Jako u hodinek - voděvzdorné nebo oplachuodolné. Závisí to na síle mechanického čištění a doby máčení.

V rámci testování nové hmoty jsem podrobila pár kamenů i zkoušce ohněm - tedy myčkou :). Po tříhodinovém mycím programu s kompletní výbavou tableta + sůl + leštidlo jsem kameny vytáhla bez změny tvaru nebo barvy, nicméně přišly o vrchní hladký povrch. Myčku tedy nedoporučujeme.

Desinfekci kamenů je vhodné provádět čistým alkoholem nebo desinfekcí na bázi alkoholu (ideálně ve spreji) a poté opláchnout proudem vody.

 

Mechanické poškození
Přestože jsou kameny z hmoty o tvrdosti vápence v přírodě, neznamená to, že jsou nezničitelné. Zvláště pak drobné lístky na květinách, slabší spoje, očka na pověšení... Pokud se Vám kámen jakkoliv rozbije nebo mechanicky poškodí, můžete ho buď doma slepit klasickým vteřinovým lepidlem (drží to skvěle, máme vyzkoušeno). Nebo mi ho můžete zaslat a za uhrazení poštovného zpět Vám kámen opravím technikou Kincugi - tzv. Zlatý spoj. To samé platí i při oděru barvy nebo zlacení. A Váš kámen bude zase v novém lesku.

 

Ochrana nábytku před poškozením

Stejně tak jako se může poškodit kámen, může i on zanechat stopy na Vašem nábytku - policích, stolech, komodách. Při standardním zacházení by se mělo jednat o zanedbatelné čáry (v případě pigmentovaných kamenů barevné) odstranitelné houbičkou a mýdlem. Pokud ale ani toto nechcete riskovat, umyjte kámen v teplé mýdlové vodě a po úplném vyschnutí ho zespoda opatřete kolečkem z filcu, které je určeno na ochranu nábytku.

Na jaře letošního roku jsme začali spolupracovat s moc šikovným výrobcem ze dřeva. K většině kamenů tedy nyní dostanete tácek z běleného topolu, který Váš nábytek i kámen ochrání.

  

Kámen už mě nebaví vzhledem, chci nový
Zvláště ženy milují nové věci, často přestavují nábytek a mění vzhled interiéru. Pokud to tak máte i Vy, úplně to chápeme, je potřeba se doma cítit dobře a příjemně. Pak ale může vyvstat otázka, co s kamenem, který už Vám do interiéru nepasuje, ale má životnost roky, možná desítky let...

Až vyčerpáte všechny možnosti "uklizení" designově nevyhovujícího kamene (terasa, koupelna, toaleta, předsíň, prádelna, botník, do práce, s někým swapnout...) a opravdu nebudete vědět, co s ním, tak právě v tu chvíli máte možnost udělat něco hezkého.

Použité kameny vybírám zpět, čistím je, desinfikuji, opravuji, obnovuji malbu nebo zlacení a pak jimi podarovávám babičky a dědečky v domovech důchodců. Pořád je hodně svátků, které jsou naši nejstarší zvyklí slavit - třeba MDŽ - a protože to nejsou události tak slavné jako třeba Vánoce, od sponzorů a dobrovolníků moc dárků nedostávají. Existují třeba i staří lidé, kteří už nikoho nemají a tak jsou jejich narozeniny víceméně bez dárků. V tu chvíli nastupuji já s obnovenými a navoněnými kameny v dárkovém sáčku s mašličkou. Nejčastěji je napouštím pomerančem a mandarinkou - dodávají energii a dobrou náladu. Zatím zásobujeme domovy důchodců v jihočeském kraji, časem se můžeme rozšířit na celou ČR.

Takže pokud už nevíte, co se svým kamenem, ale je Vám ho líto vyhodit (to prosím nedělejte), pošlete nám ho zpět (adresu Vám zašlu na vyžádání - kontakty viz níže). Uděláte hezkou věc a my Vám dáme slevu na nový kámen ve výši poloviny zaplaceného poštovného. Low waste na druhou.

To by bylo k péči o kameny asi vše. Když nám pošlete fotku, jak se u Vás doma kameny vyjímají, udělá nám to obrovskou radost.

No a mějte je, prosím, rádi. :)

Za tým Zahrady Vaše Lenka