V měsíci květnu BALÍKOVNA NA ADRESU pouze za 30,-Kč :)

Esenciální oleje

 

Ve vůni je duše.

Říká hlavní hrdina světoznámého filmu Parfém. A i když je tento mladý génius dost pošahaný, v tomhle má neoddiskutovatelnou pravdu. Čich je jedním ze základních smyslů a receptory v mozku, které na molekuly vůně reagují, nám umí na základě vůní vytvořit všechny možné pocity. Pokud půjdeme o něco dál k filozofování, říká se, že jen pár věcí přešlo z univerzálního bytí "přes závoj" do našeho světa nezměněné. Jednou z věcí je například smích. A další je vůně.

Přestože (a nebo možná právě proto) se už přes 15 let pohybuji v oblasti vzdělávání, obchodu a marketingu, metody dnešních komerčních prodejců mi nejsou vůbec po chuti. Berou si do pusy všechny možné výrazy a kouzelná sousloví jen proto, aby právě ta jejich lahvička s voňavým olejem porazila konkurenci. Tak se pojďme podívat, jak to skutečně je...

 

VONNÉ OLEJE

V první řadě něco málo o vonných olejích. Tohle je z mého pohledu největší mystifikace. Jedná se o uměle vytvořené vůně. Neobsahují žádné přírodní léčivé látky, v aromaterapii Vám nijak neprospějí a o nějakých léčivých vibracích nemůže být řeč (pokud si je tedy sami "nenaprogramujete", pak ale bude stejně fungovat i slivovice od strejdy Járy). Nápovědou, jak je poznat, může být chladná logika nebo zdravý selský rozum. Pravé esenciální oleje vznikají vždy destilací, případně složitějšími technikami jako enfleuráž. Jde vydestilovat mořský vánek nebo meloun? No, moc ne...

Kromě toho, že mají nulové léčivé účinky, další nepříjemnost je, že jsou opravdu často v olejové bázi. Zanechají tedy na kamenech (ale i na Vaší aromalampě) po vyschnutí nečistoty z olejového filmu.

Sama velmi zřídka také oleje používám. Je to hlavně v případě tématických trhů (švestkové, borůvkové...). Ale s vědomím, že tentokrát neléčím.

 

ESENCIÁLNÍ OLEJE

Esenciální oleje jsou vytvořené z květin, bylin, dřev a pryskyřic. Z pohledu chemie se jedná o alkoholy (vznikají destilací). Na úvod mi dovolte vysvětlit základní názvy.

Esenciální oleje = esence = éterické oleje = silice. Tečka. Všechno je to jeden název stejné látky, jen prodejce zvolil jiný přístup k marketingu. Možná bychom mohli oddělit silice, protože to jsou právě ty látky v rostlinách, které se destilují a které voní. Takže lahvička s nápisem "silice" je v pořádku, ale prodejce nepoužívá správné názvosloví.

Zvláště na českém trhu sleduji velmi zapálený boj výrobců o punc nejvyšší kvality. Někdo si myslí, že je to určeno kvalitou suroviny - květin, dřev nebo pryskyřic. Někdo, že je to dáno intenzitou vůně. To jsou velmi sporné parametry, zvláště u látky, která projde destilací. To znamená, že bez ohledu na vstupní surovinu z ní v každém případě vznikne z chemického hlediska velmi velmi podobná látka. Jedinou relevantní metodou pro měření kvality olejů je tzv. chromatografie a spektrometrie, které určují bod lomu esenciálního oleje. Když jsem pročítala bakalářské práce českých studentů, kteří laboratorně měřili bod lomu u nejznámějších českých značek olejů, musela jsem se pousmát. Co myslíte? Prašť jako uhoď. Všechny body lomu dosahovaly téměř stejných hodnot. Některé značky měly vyšší kvalitu u jednoho druhu oleje a u dalšího nejnižší. A stejně i tak se hodnoty lišily v řádu desetitisícin bodů.

Nenechte se tedy nachytat na pěkná slova o kvalitě a neplaťte za esence násobky její reálné ceny. Vybírejte hlavou, nosem a podle nálady.

 

JAK JE TO TEDY S INTENZITOU VŮNĚ

Intenzita a doba vonění esence je dána hlavně jejími přirozenými vlastnostmi a chemickým poměrem silic. Na základě těchto parametrů vzniklo celé jedno řemeslo - Parfumářství. A to rozděluje jednotlivé esenciální oleje právě podle těchto parametrů. Když budete sledovat složení parfémů, najdete v nich zástupce skupin "hlava", "tělo" a "základ" nebo také "země".

Hlava - zavoní intenzivně na začátku, rychle vyprchá (citrusy, eukalypt, tea tree...)

Srdce - po vyvonění hlavy se začíná prosazovat vůně ze srdce, voní déle, méně intenzivně (nejčastěji květiny a byliny - levandule, palmarosa, ylang-ylang, máta...)

Základ - méně výrazné tóny vůně, hlubší, voní dlouho (dřeva, pryskyřice, koření - santalové dřevo, kadidlo, myrha, vanilka, skořice...)

Nezlobte se tedy na svou levanduli, že už po 3 dnech na kameni nevoní. Ona jinak nemůže.

 

ÚČINKY ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ

Vůně, kterými se obklopujeme, jsme zvyklí vybírat způsobem - voní / nevoní. Což je úplně v pořádku. Osobně dokonce věřím tomu, že když tělo (včetně psychiky) něco potřebuje, bude na to zákonitě reagovat dobře, bude to vyhledávat. Pokud Vás tedy nějaká vůně přitahuje a přijde Vám skvělá, bude mít možná aromaterapeutické účinky, které Vám aktuálně prospějí nejvíce.

Níže se můžete podívat na seznam nejpoužívanějších esencí a jejich účinků na všechna naše těla - tedy to fyzické, emoční i duchovní.

Levandule je právem nazývána královnou aromaterapie. Nejen že čistí a desinfikuje vzduch, ale také navozuje klidnou atmosféru. Zvyšuje vibrace a pomáhá relaxovat (skvělý doplněk meditací), lépe a kvalitněji usnout a regenerovat.

Pomeranč také čistí vzduch, dodává energii, odhodlání, vede k akci. Podporuje imunitu a harmonizuje zažívání.

Eukalypt pomáhá lépe dýchat, skvělý při nachlazení a potížích s dýcháním. Symbolizuje vzduch, pohyb, průchodnost. Silně desinfikuje vzduch.

Palmarosa osvěžuje, uklidňuje. Tlumí bolest hlavy, pomáhá k lepšímu spánku i méně bolestivé menstruaci (harmonizuje hladinu hormonů). Je to spolu s geránií esence nejbližší vůni damašské růže.

Máta chladí, zlepšuje dýchání, napomáhá trávení. Je čistá a svěží, jemnější než například eukalypt.

Geránie neboli muškát je velmi intenzivní vůně, která je často méně příjemná mužům. Díky silné ženské podstatě má nicméně skvělé terapeutické účinky. Pomáhá k pevné mysli, dobré náladě, prohřívá a zmírňuje bolesti nervového původu. Pomáhá zpracovat nevyplakaná traumata a emoce.

Meduňka snižuje horečku a podporuje vyplavování toxinů z organismu. Zklidňuje a pomáhá k lepšímu spánku.

Mandarinka se používá hlavně k navození dobré nálady. Skvěle na ní reagují i miminka a malé děti.

Citron podporuje vnitřní sílu při zvýšené duševní námaze. Příznivě působí na pleť (i formou aromaterapie, nejen přímé aplikace) a je antiseptický.

Jedle, smrk a další dřeviny obecně symbolizují sílu a moudrost. Pomáhají k upevnění v názorech, k převzetí zodpovědnosti. Jako většina esencí čistí vzduch. Obecně nejsou silice z dřevin vhodné v těhotenství (jsou příliš silné).

V těhotenství a při různých závažnějších fyzických nebo psychických obtížích je vhodnější se esencím na čas úplně vyhnout. Pokud jsou vůně součástí Vašeho života a tato myšlenka je pro Vás nepřípustná, dávkujte velmi opatrně, velmi jemně a ideálně inhalaci esencí proberte se svým lékařem.

 

 Obrázek k článku esence

Přeji Vám šťastnou ruku při výběru správné esence pro každý čas.

Za tým Zahrady Vaše Lenka